Patate, crude

CategoriaVerdure e ortaggi
Codice Alimento006500
Nome ScientificoSolanum tuberosum
English NamePotatoes, raw
InformazioniCultivar Primura, Marabel, Agata, Annabelle, Vivaldi
Parte Edibile83 %
Porzione200 g
Codice Langual
| A0152 | A0681 | A0706 | A0731 | A0829 | B1218 | C0240 | E0150 | F0003 | G0003 | H0003 | J0001 | K0001 | M0001 | N0001 | P0024 | R0001
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MACRO NUTRIENTI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 200 g Origine Dato Metodiche Referenze
Acqua (g)g80.6 161.2ADrying 
Energia (kcal)kcal72 145CEnergy calculated according to Southgate (kcal) 
Energia (kJ)kJ303 607CEnergy calculated according to Southgate (kJ) 
Proteine (g)g (N x 6,25)2.0 4.0AProtein calculated from total nitrogen 
Lipidi (g)g0.1 0.2ASolvent extraction 
Colesterolo (mg)mg0ZLImputation
Carboidrati disponibili (g)g16.0 32CCarbohydrate, available calculated from sugar and starch 
Amido (g)g13.5 27AEnzyme hydrolysis 
Zuccheri solubili (g)g2AHigh-performance liquid chromatography 
Alcool (g)g0SImputation
Fibra totale (g)g1.8 3.6AEnzymatic-gravimetric method  
Fibra solubile (g)g0.8 1.6AEnzymatic-gravimetric method  
Fibra insolubile (g)g0.96 1.92AEnzymatic-gravimetric method  
SINGOLI ZUCCHERI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 200 g Origine Dato Metodiche Referenze
Saccarosio (g)g0.761.52AHigh-performance liquid chromatography 
Glucosio (g)g0.190.38AHigh-performance liquid chromatography 
Fruttosio (g)g0.140.28AHigh-performance liquid chromatography 
MINERALI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 200 g Origine Dato Metodiche Referenze
Sodio (mg)mg714AAtomic emission spectroscopy 
Potassio (mg)mg5701140AAtomic emission spectroscopy 
Calcio (mg)mg1020AAtomic emission spectroscopy 
Magnesio (mg)mg2856B 
Fosforo (mg)mg54108AAtomic emission spectroscopy 
Ferro (mg)mg0.61AAtomic emission spectroscopy 
Rame (mg)mg0.190.4B 
Zinco (mg)mg1.242.48B 
Selenio (μg)μgtrtrAAtomic emission spectroscopy 
VITAMINE
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 200 g Origine Dato Metodiche Referenze
Tiamina (mg)mg0.100.2AFluorimetric method 
Riboflavina (mg)mg0.040.08AFluorimetric method 
Niacina (mg)mg2.505.00AMicrobiological assay 
Vitamina C (mg)mg1632AHigh-performance liquid chromatography 
Folati (μg)μg3876AMicrobiological assay 
Vitamina A retinolo equivalente (μg)μg36AHigh-performance liquid chromatography 
AMINOACIDI (% di proteine)
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Origine Dato Metodiche Referenze
Lisina5.48AChromatography 
Istidina1.71AChromatography 
Arginina4.95AChromatography 
Acido aspartico15.90AChromatography 
Treonina3.95AChromatography 
Serina3.62AChromatography 
Acido glutammico16.57AChromatography 
Prolina3.62AChromatography 
Glicina2.76AChromatography 
Alanina4.38AChromatography 
Cistina1.05AChromatography 
Valina5.52AChromatography 
Metionina1.62AChromatography 
Isoleucina4.38AChromatography 
Leucina5.81AChromatography 
Tirosina2.90AChromatography 
Fenilalanina4.43AChromatography 
Triptofano1.33AChromatography 
Indice Chimico98CCalculation methods
Aminoacido limitanteLeucinaCCalculation methods
ALTRI COMPOSTI
Descrizione NutrienteUnità di Misura Valore per
100 g
Min. Max. Valore per Porzione 200 g Origine Dato Metodiche Referenze
Acido malico (mg)mg142284AHigh-performance liquid chromatography
Acido citrico (mg)mg367734AHigh-performance liquid chromatography
Acido fitico (g)g0.080.16AColorimetric method 
Polifenoli (mg)mg36.7073.40A